Jak skutecznie wzmocnić układ odpornościowy? Mikstura uodparniająco-antynowotworowa

Aby nasz organizm stwarzał naturalną barierę dla drobnoustrojów chorobotwórczych, musimy odpowiednio zadbać o system odpornościowy. Zdecydowana większość układu immunologicznego znajduje się w jelitach, dlatego tak ważne jest to, aby pracowały one prawidłowo. Jak zadbać o prawidłową pracę jelit? Okresowe oczyszczanie jelit z zalegających złogów oraz odpowiednia dieta są kluczem do zdrowia. Warto zatem poznać produkty, które zasługują na szczególną uwagę we wspieraniu odporności organizmu, a które wykorzystać możemy do przygotowania zdrowej i pysznej mikstury uodparniającej.

 

Jelita i cały układ pokarmowy pełnią ogromną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Tam znajdują się korzenie, które odpowiedzialne są za odżywianie całego organizmu. Bez prawidłowej pracy jelit nie trawimy pokarmu, w związku z czym nie przyswajamy składników odżywczych, a w dalszej kolejności nie zapewniamy organizmowi odpowiedniego budulca dla każdej żywej komórki organizmu. Nieodżywiony organizm, pełen toksyn (za usuwanie toksyn z organizmu odpowiedzialne są: wątroba, nerki, skóra) zaczyna wysyłać nam sygnały w postaci bólu, zmian skórnych, złego samopoczucia, nieprzyjemnego zapachu itp. My te sygnały zwykle bagatelizujemy, czekając aż rozwinie się tzw. choroba – jest ona niczym innym jak wołaniem naszego organizmu o pomoc.

 

Jak wspierać jelita, a tym samym wzmocnić system odpornościowy? Metod jest wiele. Dieta bogata w naturalną, pozbawioną chemii żywność, produkty fermentacji (kiszonki, kefir wodny, kombucha i inne), pozbawiona cukru, słodkiego mleka i białej mąki to podstawy dbania o dobry stan jelit. Każdego dnia jemy, jednak nie zawsze traktujemy te posiłki jako pokarm, który ma nam służyć, czyli odżywiać nasze ciała.

Od czego zatem warto zacząć?

Od zmiany świadomości – jedzmy dla odżywiania, a nie dla zapełniania. Jedzmy to, co nam służy, a nasz organizm odwdzięczy się nam dobrym samopoczuciem. Znikną wtedy ciągi na słodycze, a wróci naturalna zdolność odczuwania potrzeb organizmu – organizm zacznie wysyłać nam sygnały, mówiące o tym czego mu aktualnie potrzeba do prawidłowego wzrostu komórek i ich optymalnej pracy, czyli co powinniśmy zjeść, aby to dostarczyć. Oczywiście napisałam to w dużym skrócie. Uregulowanie organizmu zajmie trochę czasu, ale efekty z pewnością sprawią nam dużo przyjemności.

 

Wracając do metod wzmacniania systemu odpornościowego… naprzeciw wychodzą zioła, produkty pszczelarskie, soki, owoce itp. O tym będzie osobny artykuł.

Warto wspomnieć o miksturze, zwanej antynowotworową (u osób chorych onkologicznie charakterystyczne jest to, że układ odpornościowy nie działa prawidłowo, o czym szczegółowo możesz przeczytać w mojej książce Pokonaj nowotwór niekonwencjonalnie).

 

MIKSTURA UODPARNIAJĄCO-ANTYNOWOTWOROWA

Mikstura ta przyczynia się do wielosegmentowego wzmocnienia układu immunologicznego organizmu, wykazuje dużą skuteczność w zwalczaniu komórek rakowych i chorób określanych mianem cywilizacyjnych, a jej twórcą jest bułgarski profesor Hristo Memerski.

 

KORZYŚCI DLA ZDROWIA

  • mikstura zapobiega i pomaga w leczeniu nowotworów, chorób o podłożu wirusowym i bakteryjnym

  • oczyszcza naczynia krwionośne

  • wzmacnia serce i układ krążenia

  • wzmacnia wątrobę i nerki

  • oczyszcza układ moczowy

  • oczyszcza układ pokarmowy z patologicznej flory

  • poprawia funkcjonowanie mózgu i pamięć

  • zapobiega zawałom serca

  • pomaga przywrócić zdrowie pacjentom po przebytym zawale

  • regeneruje stawy

  • reguluje masę ciała

  • odbudowuje system odpornościowy i układ trawienny po przebytej chemioterapii

  • jest nieoceniona przy chorobach geriatrycznych

  • wspomaga leczenie boleriozy

  • jest bezpieczna zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci

Uwaga: choć dobrze tolerowana przez układ trawienny, to przy chorobie wrzodowej zaleca się przeprowadzić próbę. Nie stosować w przypadku pojawienia się uczulenia na miksturę.

 

JAK PRZYGOTOWAĆ?

Potrzebne będą:

  • blender

  • naczynie o pojemności co najmniej 6 litrów

  • słoiki szklane do przechowywania (uprzednio wyparzone)

 

Składniki:

  • 14 główek czosnku

  • 16 cytryn – 11 sztuk na sok, 5 w całości – dokładnie umytych, skórkę dodatkowo przecieramy octem jabłkowym lub spirytusem w celu usunięcia zanieczyszczeń

  • 400 g ziarna pszenicy – ziarno oczyszczamy z zanieczyszczeń i płuczemy, następnie namaczamy przez 12 godzin w letniej przegotowanej wodzie. Na kolejne 3 dni ziarno umieszczamy na sitko-cedzaku najlepiej ze stali nierdzewnej, przykrywamy szklaną pokrywką w sposób nieszczelny, aby umożliwić dostęp powietrza, 2 razy dziennie (latem 3 razy dziennie) ziarno zraszamy przegotowaną wodą o temperaturze 20-22 oC, w ciągu dnia trzymamy w zasięgu naturalnego światła

  • 250 ml oleju z orzechów włoskich zimnotłoczonego

  • 1 kg miodu rzepakowego/spadziowego/gryczanego

  • 200g suszonego owocu aronii

  • 200g pierzgi pszczelej

  • 100 g suszonych liści czosnku niedźwiedziego

  • 250g świeżego korzenia imbiru

 

Sposób przygotowania:

1. Z 11 cytryn wyciskamy sok.

2. Pozostałe składniki będziemy blendować kolejno, z uwagi na ograniczoną pojemność blendera.

Do blendera wrzucamy: połowę kiełków pszenicy, wlewamy połowę otrzymanego soku z cytryn, blendujemy na maksymalnych obrotach 1-2 minuty, przelewamy do przygotowanego naczynia. Kiełków pszenicy nie blendujemy zbyt długo, aby nie zjełczały.

Resztę składników dokładnie blendujemy. Wszystko wlewamy do jednego naczynia, tam dokładnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Przekładamy do słoików. Zakręcone słoiki umieszczamy w lodówce. Po trzech dobach mikstura nadaje się do stosowania. Termin przechowywania i pełnej przydatności do spożycia to 3 miesiące.

 

Sposób dawkowania mikstury:

Leczniczo:

  • przyjmować 2 łyżki 3 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem i 4ty raz przed snem

W przypadku nowotworów:

  • Dzieci: 1 łyżka co 2 godziny

  • Dorośli: 2 łyżki co 2 godziny. Nie łączymy z posiłkami. Minimalny czas przyjmowania mikstury przy nowotworach to 4 miesiące.

Profilaktycznie:

  • 1 łyżka 2-3 razy dziennie między posiłkami.

 

 

Będzie smacznie i zdrowo 😉

MOJE KSIĄŻKI