Jak skutecznie wzmocnić układ odpornościowy? Mikstura uodparniająco-antynowotworowa
Aby nasz organizm stwarzał naturalną barierę dla drobnoustrojów chorobotwórczych, musimy odpowiednio zadbać o system odpornościowy. Zdecydowana większość układu immunologicznego znajduje się w jelitach, dlatego tak ważne jest to, aby pracowały one prawidłowo. Jak zadbać o prawidłową pracę jelit? Okresowe oczyszczanie jelit z zalegających złogów oraz odpowiednia dieta są kluczem do zdrowia. Warto zatem poznać produkty, które zasługują na szczególną uwagę we wspieraniu odporności organizmu, a które wykorzystać możemy do przygotowania zdrowej i pysznej mikstury uodparniającej.
Jelita i cały układ pokarmowy pełnią ogromną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Tam znajdują się korzenie, które odpowiedzialne są za odżywianie całego organizmu. Bez prawidłowej pracy jelit nie trawimy pokarmu, w związku z czym nie przyswajamy składników odżywczych, a w dalszej kolejności nie zapewniamy organizmowi odpowiedniego budulca dla każdej żywej komórki organizmu. Nieodżywiony organizm, pełen toksyn (za usuwanie toksyn z organizmu odpowiedzialne są: wątroba, nerki, skóra) zaczyna wysyłać nam sygnały w postaci bólu, zmian skórnych, złego samopoczucia, nieprzyjemnego zapachu itp. My te sygnały zwykle bagatelizujemy, czekając aż rozwinie się tzw. choroba – jest ona niczym innym jak wołaniem naszego organizmu o pomoc.
Jak wspierać jelita, a tym samym wzmocnić system odpornościowy? Metod jest wiele. Dieta bogata w naturalną, pozbawioną chemii żywność, produkty fermentacji (kiszonki, kefir wodny, kombucha i inne), pozbawiona cukru, słodkiego mleka i białej mąki to podstawy dbania o dobry stan jelit. Każdego dnia jemy, jednak nie zawsze traktujemy te posiłki jako pokarm, który ma nam służyć, czyli odżywiać nasze ciała.
Od czego zatem warto zacząć?
Od zmiany świadomości – jedzmy dla odżywiania, a nie dla zapełniania. Jedzmy to, co nam służy, a nasz organizm odwdzięczy się nam dobrym samopoczuciem. Znikną wtedy ciągi na słodycze, a wróci naturalna zdolność odczuwania potrzeb organizmu – organizm zacznie wysyłać nam sygnały, mówiące o tym czego mu aktualnie potrzeba do prawidłowego wzrostu komórek i ich optymalnej pracy, czyli co powinniśmy zjeść, aby to dostarczyć. Oczywiście napisałam to w dużym skrócie. Uregulowanie organizmu zajmie trochę czasu, ale efekty z pewnością sprawią nam dużo przyjemności.
Wracając do metod wzmacniania systemu odpornościowego… naprzeciw wychodzą zioła, produkty pszczelarskie, soki, owoce itp. O tym będzie osobny artykuł.
Warto wspomnieć o miksturze, zwanej antynowotworową (u osób chorych onkologicznie charakterystyczne jest to, że układ odpornościowy nie działa prawidłowo, o czym szczegółowo możesz przeczytać w mojej książce Pokonaj nowotwór niekonwencjonalnie).
MIKSTURA UODPARNIAJĄCO-ANTYNOWOTWOROWA
Mikstura ta przyczynia się do wielosegmentowego wzmocnienia układu immunologicznego organizmu, wykazuje dużą skuteczność w zwalczaniu komórek rakowych i chorób określanych mianem cywilizacyjnych, a jej twórcą jest bułgarski profesor Hristo Memerski.
KORZYŚCI DLA ZDROWIA
mikstura zapobiega i pomaga w leczeniu nowotworów, chorób o podłożu wirusowym i bakteryjnym
oczyszcza naczynia krwionośne
wzmacnia serce i układ krążenia
wzmacnia wątrobę i nerki
oczyszcza układ moczowy
oczyszcza układ pokarmowy z patologicznej flory
poprawia funkcjonowanie mózgu i pamięć
zapobiega zawałom serca
pomaga przywrócić zdrowie pacjentom po przebytym zawale
regeneruje stawy
reguluje masę ciała
odbudowuje system odpornościowy i układ trawienny po przebytej chemioterapii
jest nieoceniona przy chorobach geriatrycznych
wspomaga leczenie boleriozy
jest bezpieczna zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci
Uwaga: choć dobrze tolerowana przez układ trawienny, to przy chorobie wrzodowej zaleca się przeprowadzić próbę. Nie stosować w przypadku pojawienia się uczulenia na miksturę.
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Potrzebne będą:
blender
naczynie o pojemności co najmniej 6 litrów
słoiki szklane do przechowywania (uprzednio wyparzone)
Składniki:
14 główek czosnku
16 cytryn – 11 sztuk na sok, 5 w całości – dokładnie umytych, skórkę dodatkowo przecieramy octem jabłkowym lub spirytusem w celu usunięcia zanieczyszczeń
400 g ziarna pszenicy – ziarno oczyszczamy z zanieczyszczeń i płuczemy, następnie namaczamy przez 12 godzin w letniej przegotowanej wodzie. Na kolejne 3 dni ziarno umieszczamy na sitko-cedzaku najlepiej ze stali nierdzewnej, przykrywamy szklaną pokrywką w sposób nieszczelny, aby umożliwić dostęp powietrza, 2 razy dziennie (latem 3 razy dziennie) ziarno zraszamy przegotowaną wodą o temperaturze 20-22 oC, w ciągu dnia trzymamy w zasięgu naturalnego światła
250 ml oleju z orzechów włoskich zimnotłoczonego
1 kg miodu rzepakowego/spadziowego/gryczanego
200g suszonego owocu aronii
200g pierzgi pszczelej
100 g suszonych liści czosnku niedźwiedziego
250g świeżego korzenia imbiru
Sposób przygotowania:
1. Z 11 cytryn wyciskamy sok.
2. Pozostałe składniki będziemy blendować kolejno, z uwagi na ograniczoną pojemność blendera.
Do blendera wrzucamy: połowę kiełków pszenicy, wlewamy połowę otrzymanego soku z cytryn, blendujemy na maksymalnych obrotach 1-2 minuty, przelewamy do przygotowanego naczynia. Kiełków pszenicy nie blendujemy zbyt długo, aby nie zjełczały.
Resztę składników dokładnie blendujemy. Wszystko wlewamy do jednego naczynia, tam dokładnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Przekładamy do słoików. Zakręcone słoiki umieszczamy w lodówce. Po trzech dobach mikstura nadaje się do stosowania. Termin przechowywania i pełnej przydatności do spożycia to 3 miesiące.
Sposób dawkowania mikstury:
Leczniczo:
przyjmować 2 łyżki 3 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem i 4ty raz przed snem
W przypadku nowotworów:
Dzieci: 1 łyżka co 2 godziny
Dorośli: 2 łyżki co 2 godziny. Nie łączymy z posiłkami. Minimalny czas przyjmowania mikstury przy nowotworach to 4 miesiące.