Dieta warzywno-owocowa oczyszczająca

Nasz organizm okresowo potrzebuje odpoczynku i gruntownego „czyszczenia”, aby mógł dalej działać sprawnie, bez zakłóceń, co będzie objawiało się dobrym samopoczuciem i brakiem chorób. Warto znać podstawowe mechanizmy odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowej homeostazy. Podstawą jest oczywiście właściwe nastawienie psychiczne, ale trudno byłoby oczekiwać ciągłego uśmiechu na twarzy człowieka, który odczuwa dyskomfort spowodowany chociażby zaburzeniami trawienia. Dlatego ważne jest, aby dbać o środowisko wewnętrzne naszych jelit, wątroby, nerek – organów pracujących nieustannie, aby dostarczyć nam odpowiednią ilość substancji odżywczych, jednocześnie usuwając z organizmu zbędne produkty przemiany materii oraz toksyny, których w dzisiejszym zatrutym świecie nie brakuje. Sposobów na tzw. detoks mamy mnóstwo. Jednym z nich jest okresowe stosowanie diety warzywno-owocowej.

 

 

Podstawową zaletą diety warzywno-owocowej jest dostarczanie nam wielu cennych biokatalizatorów oraz błonnika, który działa w jelitach jak „miotełka”, usuwając zalegające (często latami) resztki pokarmowe. Osoba, która nigdy nie przeprowadzała gruntownego czyszczenia jelit, nie mam możliwości powrotu do zdrowia. Wiąże się to z brakiem możliwości prawidłowego trawienia i przyswajania substancji odżywczych oraz z ogromną ilością toksyn, które z nieszczelnego jelita przedostaje się bezpośrednio do krwioobiegu.

Codziennie jemy, zwykle dużo więcej, niż rzeczywiście potrzebujemy, biorąc pod uwagę nasz siedzący tryb życia. Nasz przewód pokarmowy działa nieustannie. Cały proces trawienia trwa kilka godzin, pod warunkiem, że prawidłowo łączymy pokarmy (mam tu na myśli zasady diety rozdzielnej), co w rezultacie skłania nas do przyjmowania pokarmu 2, maksymalnie 3 razy dziennie. Inni twierdzą, że powinno się jeść 5 małych posiłków dziennie – sama się zastanawiam, jak zmieścić tyle jedzenia w ciągu jednego dnia i co najważniejsze – jak znaleźć czas na przygotowanie go w spokoju, zachowując dobre emocje, jednocześnie pracując, ucząc się, wychowując dzieci itd… z pewnością każdy z nas mógłby tu dopisać wiele innych koniecznych aktywności. Należy również wciąć pod uwagę osoby, które zwyczajnie nie mogą sobie pozwolić na dużą dbałość o dietę z uwagi na wykonywany zawód.

Wracając do jelit. Ciągle w nie wkładamy, dużo, często, mieszając produkty węglowodanowe z białkowymi, co naturalnie niszczy prawidłowy proces trawienia. Należy liczyć się z tym, że jeśli jelita nie odpoczywają, ich śluzówka nigdy nie będzie działać prawidłowo, a do jej powierzchni zaczną przyklejać się masy kałowe, mimo codziennego wypróżniania. W gorszej sytuacji są osoby zmagające się z zaparciami – problem ten niestety dotyka coraz większą ilość niemowląt i dzieci. Nie będę tu opisywać, jakie konsekwencje to za sobą niesie, bo na to potrzebny jest osobny artykuł. Skupmy się natomiast na tym, jak sobie pomóc. Jednym z proponowanych rozwiązań jest dieta owocowo-warzywna, która polega na czasowym wstrzymaniu się od spożywania pokarmów bogatobiałkowych, bogatotłuszczowych oraz bogatowęglowodanowych.

Popularną dietą owocowo-warzywną jest post dr Dąbrowskiej trwający 41 dni. Osobiście nigdy tyle czasu nie wytrzymałam 🙂 ale staram się minimum raz w roku przeprowadzać 2-tygodniowe oczyszczanie za pomocą tej diety. Przykładowy jadłospis na 2 tygodnie przedstawiam poniżej.

 

 

 

 

UWAGI WSTĘPNE

1. w czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:

          – korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa,

          – liściaste: sałata, seler naciowy, natka pietruszki, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła,

          – cebulowe: cebula, por, czosnek,

          – psiankowate: papryka, pomidor,

          – kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepa,

          – dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki,

          – owoce: jabłka, grejpfruty, cytryny.

          Nie należy spożywać roślin strączkowych (są bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (zawierają duże ilości skrobi), zbóż (bogate w białko i skrobię), orzechów (zawierają tłuszcze i białko), słodkich owoców: bananów, gruszek, śliwek itp. (są bogate w cukry). Wyklucza się również wszelkie oleje.

 

2. Warzywa i owoce można spożywać w postaci surowej, gotowanej, duszonej, jako:

         – surówki i surowe zupy warzywne

         – soki warzywno-owocowe

         – kiszonki

         – musy owocowe

         – wywary z ziół, warzyw, owoców suszonych i surowych (kompoty).

3. Do surówek zaleca się dodawać zmielony kminek, majeranek i inne przyprawy ziołowe, co poprawi jakość trawienia i zapobiegnie wzdęciom.

 

4. Można spożywać dowolna ilość owoców i warzyw, a w przypadku braku apetytu zaleca się picie soków.

5. Kurację warzywno-owocową można przeprowadzać samemu, pod warunkiem że nie przyjmuje się żadnych leków chemicznych.Tylko lekarz może stopniowo redukować ilość przyjmowanych leków. Pamiętaj, że leki wchodzą w interakcje ze zjadanym pokarmem. Istnieje ryzyko działań ubocznych polekowych. Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie z uwagi na konieczność całodobowej kontroli poziomu cukru w trakcie redukcji dawek insuliny. Takie są ogólne zalecenia, tylko gdzie znaleźć szpital przychylnie patrzący na leczenie dietą 🙁

6. Kurację można stosować przez okres 6 tygodni lub krótszy, np. 2 tygodnie, następnie przechodząc na zasady zdrowego żywienia. Warto stosować taką dietę okresowo, np. w ciągu 1 tygodnia w miesiącu, a minimum raz w roku.

7. Istotnym elementem tej terapii jest codzienny ruch na świeżym powietrzu: w tym gimnastyka i spacery.

8. Pacjenci z choroba wrzodową żołądka lub przewodu pokarmowego zwykle źle tolerują przejście na dietę zawierającą duże ilości warzyw i owoców surowych, dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej oczyszczającej kuracji polegającej na piciu  soków przez 3 kolejne dni w ilości 3 szklanek dziennie. Można w tym czasie pić również herbatki ziołowe, wodę, wywary z warzyw i owoców, polecam także picie wywaru z owsa. W przypadku pojawienia się biegunki, należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę, a następnie stopniowo wprowadzać diete owocowo-warzywną.

9. Pamiętaj, że po wszelkich kuracjach tego typu pokarmy, które wcześniej spożywałeś (wysokobiałkowe, wysokowęglowodanowe, wysokotłuszczowe) mogą powodować niestrawność i nawrót dolegliwości. Włączaj je do diety stopniowo. Z cukru rafinowanego warto zrezygnować na zawsze 🙂

 

10. Każdy dzień warto zacząć od szklanki ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny lub octu jabłkowego, albo soku z kiszonych warzyw.

11. Nie spodziewaj się, że będzie jakoś super pysznie 🙂 ale zapewniam Cię, że po tych 2-6 tygodniach standardowe jedzenie będzie Ci dużo bardziej smakować.

 

 

 

PRZYKŁADOWA DIETA OWOCOWO-WARZYWNA

 

DZIEŃ I


śniadanie:

  • zakwas z buraków z czosnkiem (przepis na zakwas znajdziesz tu),

  • surówka z pomidorów z cebulą i ogórkiem kiszonym ze szczypiorkiem,

  • surówka z białej kapusty z jabłkiem,

  • gotowany burak w plasterkach,

  • herbatka z nasion kopru włoskiego,

  • sok z marchwi, cytryny, jabłka.

obiad:

  • zupa ogórkowa

  • duszona papryka nadziewana jarzynami, duszona w sosie pomidorowym,

  • surówka z czerwonej kapusty

  • kompot z jabłek z goździkami (bez cukru)

  • grejpfrut

kolacja:

  • mus jabłkowy z cynamonem na ciepło

  • surówka z marchwi i jabłek

  • gotowana biała kapusta

  • sok pomidorowy

  • herbata z róży

 

DZIEŃ II


śniadanie:

  • sok z kiszonej kapusty,

  • pomidor z cebulą,

  • surówka z białej rzodkwi, jabłka i ogórka kiszonego,

  • surówka z białej kapusty, marchwi i pora z koperkiem, skropiona sokiem z cytryny,

  • sok z selera naciowego, jabłka, kiwi,

  • herbatka z melisy.

obiad:

  • zupa-krem jarzynowa (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta biała, cebula, czosnek, bazylia, cząber, sól),

  • surówka z selera z jabłkiem skropiona sokiem z cytryny, z odrobiną soli,

  • surówka z kiszonej kapusty z marchwią, jabłkiem i porem,

  • herbatka żurawinowa.

kolacja:

  • sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem, cebulą i chrzanem, posypana kiełkami brokułu,

  • jabłko pieczone,

  • sok pomidorowy,

  • herbata miętowa.

 

DZIEŃ III


śniadanie:

  • sok z ogórków kiszonych,

  • jarzyny na ciepło,

  • surówka z papryki, ogórka kiszonego, pomidora, cebuli, kiełków lucerny,

  • jabłko utarte z chrzanem,

  • kiwi,

  • herbatka rumiankowa.

obiad:

  • zupa kalafiorowa,

  • leczo jarskie,

  • kapusta kiszona z jabłkiem i szczypiorkiem,

  • kompot z dyni z goździkami (bez cukru).

kolacja:

  • mus jabłkowy,

  • surówka z marchwi z jabłkiem,

  • buraczki na ciepło z chrzanem,

  • sok z selera, korzenia pietruszki, jabłka,

  • herbatka z melisy.

 

DZIEŃ IV


śniadanie:

  • zakwas z buraka,

  • pomidor ze szczypiorkiem,

  • gotowany kalafior,

  • surówka z czerwonej kapusty, pora, jabłka,

  • herbatka wieloowocowa.

obiad:

  • zupa z zielonego groszku,

  • surówka z białej kapusty, z jabłkiem i przyprawami ziołowymi,

  • surówka z ogórka kiszonego z cebulą,

  • sok pomidorowy,

  • herbatka rumiankowa.

kolacja:

  • bigos jarski,

  • marchew gotowana, posypana koperkiem,

  • tarte jabłko z czarną rzepą,

  • sok pomidorowy,

  • herbatka koperkowa.

 

 

DZIEŃ V


śniadanie:

  • sok z kapusty kiszonej z majerankiem,

  • surówka z białej kapusty z jabłkiem, skropiona sokiem z cytryny,

  • pomidor z ogórkiem kiszonym,

  • herbatka miętowa.

obiad:

  • zupa kapuśniak,

  • leczo jarskie,

  • surówka z marchwi i jabłek,

  • kompot jabłkowy z goździkami.

kolacja:

  • grejpfrut,

  • surówka z kapusty białej, cebuli, jabłka, z dodatkiem soli i majeranku,

  • dynia pieczona,

  • herbatka owocowa.

 

 

DZIEŃ VI


śniadanie:

  • zakwas z buraka z czosnkiem i majerankiem,

  • surówka z marchewki, jabłka, soku z cytryny,

  • buraczki na gorąco z chrzanem,

  • pomidor z ogórkiem,

  • herbatka miętowa.

obiad:

  • zupa-krem z warzyw,

  • surówka z kapusty pekińskiej, selera naciowego, jabłka, ogórka kiszonego, papryki, posypana szczypiorkiem i natką pietruszki,

  • kompot jabłkowy,

  • sok z marchwi, jabłka i korzenia pietruszki.

kolacja:

  • surówka z białej kapusty, cebuli, jabłka, skropiona sokiem z cytryny, z odrobiną soli,

  • leczo z dyni,

  • jabłko pieczone z cynamonem,

  • herbatka koperkowa.

 

 

DZIEŃ VII


śniadanie:

  • sok wielowarzywny: marchew, seler, rzepa, burak, cytryna,

  • brokuł gotowany,

  • pomidor z ogórkiem kiszonym,

  • kiwi,

  • herbatka z dzikiej róży.

obiad:

  • gołąbki jarskie z sosem pomidorowym,

  • zupa szpinakowa z warzywami,

  • surówka z pora i jabłka,

  • kompot z jabłek z goździkami,

kolacja:

  • sok z kiszonych ogórków,

  • surówka z ogórka kiszonego z cebulą,

  • surówka z kapusty białej, melona, jabłka,

  • herbata z hibiskusa.

 

 

DZIEŃ VIII


śniadanie:

  • kapusta biała gotowana z majerankiem,

  • ogórek kiszony,

  • surówka z pomidora, cebuli, jabłka, ogórka kiszonego, papryki, natki pietruszki,

  • kiwi,

  • sok z selera naciowego z jabłkiem, marchewką i cytryną.

obiad:

  • cukinia nadziewana warzywami w sosie pomidorowym na ciepło,

  • surówka z jabłka i pora,

  • surówka z białej kapusty z arbuzem,

  • sok pomidorowy,

  • herbatka miętowa.

kolacja:

  • sok z kiszonych ogórków,

  • bigos jarski,

  • jabłko pieczone,

  • surówka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka, posypana szczypiorkiem,

  • herbatka koperkowa.

 

 

DZIEŃ IX


śniadanie:

  • sok z kiszonej kapusty,

  • burak gotowany,

  • surówka z selera i jabłka z melisą,

  • surówka z marchwi, jabłka i chrzanu,

  • herbatka miętowa.

obiad:

  • zupa krem z porów,

  • gołąbki jarskie,

  • ogórek kiszony z cebulą i kiełkami rzodkiewki,

  • surówka z korzenia selera i jabłka, pokropiona sokiem z cytryny,

  • kompot z suszonych śliwek.

kolacja:

  • jabłko pieczone z cynamonem na ciepło,

  • surówka z kapusty kiszonej, z grejpfrutem,

  • surówka z brukwi z jabłkiem i marchewką,

  • sok pomidorowy,

  • herbatka z róży.

 

 

DZIEŃ X


śniadanie:

  • marchew gotowana,

  • pomidor z cebulą,

  • surówka z kiszonej kapusty, papryki, szczypiorku, natki pietruszki, jabłka i kiełków lucerny,

  • sok z marchwi, cytryny, fenkułu,

  • herbatka z melisy.

obiad:

  • kapuśniak ze świeżej kapusty,

  • gotowany kabaczek pokrojony w paski,

  • surówka z marchwi, jabłka, chrzanu, kiełków lucerny, skropiona sokiem z cytryny,

  • sok z jabłek i buraków (pamiętaj, że sok z buraka powinien odstać minimum 1,5 godziny).

kolacja:

  • zakwas z buraka,

  • leczo jarskie z czosnkiem i majerankiem,

  • surówka z kapusty białej z papryką,

  • gotowane buraczki,

  • sok z korzenia selera, pietruszki, marchwi i jabłka,

  • herbatka owocowa.

 

 

DZIEŃ XI


śniadanie:

  • sok surowego buraka z sokiem z cytryny,

  • pomidor z cebulą i ogórkiem kiszonym,

  • surówka z rzepy i jabłka, z kiełkami rzeżuchy,

  • surówka z czerwonej kapusty z czosnkiem,

  • herbatka koperkowa.

obiad:

  • zupa z dyni,

  • surówka z czerwonej żółtej papryki z jabłkiem i ogórkiem kiszonym,

  • pomidor z cebulą i rzodkiewką,

  • kiwi,

  • kompot z jabłek z goździkami,

  • grejpfrut.

kolacja:

  • mus jabłkowy z cynamonem,

  • surówka z marchwi, jabłka, selera, kiełków brokułu, skropiona sokiem z cytryny,

  • dynia pieczona,

  • sok z fenkułu, jabłka, korzenia selera,

  • herbatka wieloowocowa.

 

 

DZIEŃ XII


śniadanie:

  • zakwas z buraka z czosnkiem i majerankiem,

  • marchew gotowana,

  • surówka z ogórka kiszonego, jabłka, cebuli,

  • pomidor z cebulą i kiełkami rzeżuchy,

  • surówka z kapusty czerwonej, pomarańczy, cytryny,

  • sok z jabłkiem z dodatkiem świeżej pokrzywy.

obiad:

  • zupa ogórkowa,

  • biała kapusta gotowana,

  • surówka z rzepy i jabłka,

  • kompot jabłkowy z goździkami.

kolacja:

  • mus jabłkowy,

  • surówka z białej kapusty, marchewki, jabłka, posypana kiełkami pora, skropiona sokiem z cytryny,

  • grejpfrut,

  • pomidory zapiekane z kalafiorem, cebulą i świeżymi ziołami na ciepło,

  • sok z marchwi, selera naciowego, pietruszki, rzepy, cytryny.

  • herbatka z melisy.

 

DZIEŃ XIII


śniadanie:

  • sok z ogórków kiszonych,

  • gotowany burak z chrzanem,

  • surówka z pomidora, ogórka kiszonego, papryki, cebuli,

  • surówka z białej kapusty, jabłka z ziołowymi przyprawami,

  • sok z marchewki, cytryny, jabłka, fenkułu,

  • herbatka wieloowocowa.

obiad:

  • zupa z pieczonych pomidorów, z cebulą, czosnkiem i świeżą bazylią,

  • marchew gotowana,

  • surówka kapusty pekińskiej, z jabłka, ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem, natką pietruszki, pomidorem i chrzanem,

  • sok z grejpfruta i selera naciowego,

  • herbatka z róży.

kolacja:

  • bigos jarski,

  • surówka z kalarepki i papryki z natką pietruszki,

  • jabłko pieczone,

  • herbatka miętowa.

 

DZIEŃ XIV


śniadanie:

  • kapusta biała na gorąco,

  • surówka z ogórków z miętą i cytryną,

  • surówka z marchewki, selera, jabłka, skropiona sokiem z cytryny,

  • kiwi,

  • sok z selera naciowego,

  • herbatka koperkowa.

obiad:

  • barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem i majerankiem,

  • gołąbki jarskie,

  • surówka z pomidora, papryki, ogórka kiszonego, jabłka,

  • kompot jabłkowy z goździkami.

kolacja:

  • mus jabłkowy,

  • surówka z kapusty kiszonej, marchewki, szczypiorki i natki pietruszki,

  • sok pomidorowy,

  • herbata z róży.

 

 

PRZEPISY DIETY WARZYWNO-OWOCOWEJ

 

BIGOS JARSKI


Składniki: 500 g kapusty kiszonej i/lub świeżej, 2 cebule, 1 szkl. bulionu warzywnego, 2 kwaśne jabłka, 1/2 szkl. przecieru pomidorowego, kminek, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: pokrój kapustę i posiekaj cebule, zalej warzywa bulionem, dodaj liść laurowy i kminek i duś, a pod koniec dodaj starte jabłka, przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy i gotuj jeszcze 5 min.

LECZO JARSKIE


Składniki: 3 papryki, 1 cebula, 1 mała cukinia, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, 1 szkl. bulionu warzywnego, pieprz, sól.

Sposób przygotowania: pokrój w kostkę paprykę i cukinię, posiekaj cebulę, zalej warzywa bulionem i ugotuj z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Dodaj koncentrat pomidorowy, zgnieciony czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

 

ZUPA Z GROSZKU


Składniki: 500 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego, 1 l bulionu warzywnego, sok z cytryny, sól, pieprz, natka pietruszki.

Sposób przygotowania: ugotuj groszek w bulionie, zmiksuj, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, po czym posyp posiekaną natką.

 

 

KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY


Składniki: 250 g kiszonej kapusty, 1 cebula, 1 l bulionu warzywnego, liść laurowy, ziele angielski, sproszkowana ostra papryka.

Sposób przygotowania: posiekaj kapustę i cebulę, zalej bulionem i ugotuj z liściem laurowym i zielem angielskim, po czym dopraw papryką.

 

 

ZUPA JARZYNOWA – zupa-krem


Składniki: 2 cebule, 3/4 szkl. przecieru pomidorowego, 2 marchewki, 3 łodygi selera naciowego, 1/2 szkl. zielonego groszku, świeżego lub mrożonego, 5 brukselek, 1 mała cukinia, 1,5 l bulionu warzywnego, pieprz, sól, natka pietruszki.

Sposób przygotowania: pokrój warzywa w kostkę, zalej wrzącym bulionem i ugotuj, dodając po koniec przecier pomidorowy, a na koniec dopraw solą oraz pieprzem i posyp posiekaną natką (całość możesz zblendować na zupę-krem).

 

 

ZUPA Z DYNI


Składniki: 500 g miąższu dyni, 3 czerwone cebule, 1 szkl. zielnego groszku, świeżego lub mrożonego, 1,5 l bulionu warzywnego, sól, pieprz, sok z cytryny, natka pietruszki.

Sposób przygotowania: pokrój dynię w kostkę, a cebulę posiekaj, zalej wszystkie warzywa wrzącym bulionem, ugotuj i zmiksuj, po czym dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, i posyp posiekaną natką.

 

 

GOŁĄBKI JARSKIE


Składniki: 1 mała główka białej kapusty, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 2 cebule, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, sól, pieprz, bazylia, 1/2 szkl. przecieru pomidorowego.

Sposób przygotowania: sparz krótko kapustę, by zdjąć z niej po kolei wierzchnie liście. Rozdrobnij pozostałe warzywa i uduś w bulionie, odparowując nadmiar wody, dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią. Nakładaj na środek każdego liścia porcję nadzienia i zawijaj je, by uformować gołąbki. Ułóż je ciasno w rondlu w taki sposób, by się nie rozwinęły, zalej przecierem pomidorowym i uduś, aż kapusta będzie miękka.

 

 

CUKINIA NADZIEWANA WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM


Składniki: kilka małych okrągłych cukinii, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 2 cebule, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, sól, pieprz, zioła, 1/2 szkl. przecieru pomidorowego.

Sposób przygotowania: odetnij czubki cukinii i wydrąż, odkładając miąższ. Posiekaj miąższ i warzywa, uduś w bulionie, odparowując nadmiar wody, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Nałóż farsz do cukinii i przykryj czubkami, wstaw cukinie do rondla, zalej przecierem pomidorowym i gotuj, aż będą miękkie.

 

 

JARZYNY NA CIEPŁO


Składniki: cukinia, brukselka, brokuł, marchew, seler lub inne warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, przecier pomidorowy, sól. Jarzyny możesz także upiec.

Sposób przygotowania: obierz warzywa, pokrój i ugotuj w niewielkiej ilości wody z zielem angielskim i liściem laurowym, dodaj przecier pomidorowy i dopraw do smaku solą.

 

 

GOTOWANE WARZYWA


Składniki: burak, marchew, seler, kalarepa, brukiew, kapusta kiszona, kapusta słodka, kabaczek lub inne

Przygotowanie: warzywa umyj i ewentualnie obierz, po czym ugotuj al dente (na półtwardo) najlepiej na parze albo w niewielkiej ilości wody. Po ugotowaniu przekrój i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

 

 

BURAK FASZEROWANY WARZYWAMI NA CIEPŁO


Składniki: kilka małych buraków, najlepiej okrągłych, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 2 cebule, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, sól, pieprz, bazylia.

Sposób przygotowania: buraki upiecz w łupinach, aż będą półtwarde, odetnij czubki i wydrąż. Posiekaj warzywa, uduś w bulionie, odparowując nadmiar wody, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Nałóż farsz do buraków, przykryj czubkami i piecz dalej, aż będą miękkie, a farsz w środku – gorący.

MUS JABŁKOWY


Składniki: jabłka, przyprawy korzenne, np. mielone goździki, cynamon, kardamon.

Sposób przygotowania: obierz jabłka, pokrój w ćwiartki i duś w niewielkiej ilości wody, aż się rozpadną, a następnie przetrzyj przez sito lub zmiksuj i dodaj przyprawy do smaku.

 

JABŁKA PIECZONE


Składniki: jabłka.

Sposób przygotowania: umyj jabłka, umieść z żaroodpornym naczyniu i piecz do miękkości w temperaturze 160°C.

 

WYWAR Z OWSA


Składniki: 1 litr wody, 1 szklanka nasion owsa (owies niełuskany prosto od rolnika).

Sposób przygotowania: zagotuj i podgrzewaj przez godzinę na minimalnym ogniu. Przecedź i pij ciepły wywar – wspiera pracę wątroby, detoksykację i dostarcza witamin z grupy B. To tylko nieliczne zalety tego napoju.

 

UWAGI KOŃCOWE

Podczas diety zaleca się całkowite odstawienie suplementacji. Jednak osobiście zalecałabym stosowanie chlorofilu w celu uzupełnienia diety o ten składnik (dieta zawiera mało roślin zielonych, możesz również robić zielone koktajle) oraz oliwki magnezowej – podczas diety obserwowałam niedobory magnezu (skurcze nóg). W przypadku niedoborów witamin z grupy B (objawiają się m.in. pękaniem ust, powstawaniem „zajadów”) – pij wywar z owsa najlepiej codziennie zamiast herbatek lub dodatkowo.

 

 

POWODZENIA!

 

MOJE KSIĄŻKI